Czereśnie
Kordia
Owoc duży lub bardzo duży, ok.8-10 g, sercowaty, wydłużony. Skórka karminowoczerwona z odcieniem brązowym, pokryta jasnymi punktami. Miąższ twardy, jasnoczerwony, aromatyczny, bardzo smaczny. Dojrzałość zbiorczą osiąga w drugiej dekadzie lipca.
Regina
Owoce duże, 8-9,5g, szeroko-sercowate, niekiedy wydłużone. Skórka czerwona, miąższ jasnoczerwony, soczysty, smaczny. Dojrzałość zbiorczą osiąga w drugiej połowie lipca.
Tamara
Owoce są bardzo duże, o masie 10–13 g, a w niektóre lata osiągają nawet powyżej 15 g. Mają szeroko sercowaty kształt. Okrywa je ciemnoczerwona, lśniąca skórka. Miąższ jest czerwony, chrząstkowaty, bardzo smaczny. Owoce wyróżniają się dobrym smakiem. Zbiory odbywają się w połowie lipca.
Sweetheart
Owoce duże lub bardzo duże 8-9g sercowate, ciemnoczerwone z mocnym połyskiem i wysoką twardością. Miąższ chrupiący, słodki i bardzo smaczny. Dojrzałość zbiorczą osiąga na przełomie lipca i sierpnia.
Stacato
Owoce duże lub bardzo duże 9-10,5g owoce, czerwone, błyszczące, o bardzo smacznym, soczystym i bardzo słodkim miąższu. Owoce rzadko pękają i dobrze znoszą transport. Czereśnia Staccato to relatywnie nowa odmiana kanadyjska powstała z wolnego zapylenia odmiany Sweetheart. Dojrzałość zbiorczą osiąga w sierpniu.
Grace Star
Odmiana włoska, owoce są smaczne, duże i mało podatne na pękanie. Dojrzałość zbiorczą osiąga na początku lipca.
Skeena
Odmiana kanadyjska, bardzo produktywna, otrzymana w wyniku skrzyżowania odmian Bing i Stella. Jej duże, smaczne i jędrne owoce zbiera się w drugiej połowie lipca.
Korvik
Ta czeska czereśnia urzeka wyjątkowo aromatycznym smakiem o subtelnej kwasowości, jest bardzo słodka, o eleganckim aromacie wina. Jej duży owoc w kształcie serca jest nadzwyczaj twardy, soczysty i ciemnoczerwony, o barwiącym soku. Dojrzałość zbiorczą osiąga na początku lipca.