24 lipca 2024 – Biuro Analiz prezentuje najnowszy raport specjalny, tym razem dotyczący polskich producentów jabłek.

Raport specjalny

W raporcie opisaliśmy m.in.:

  • Światową produkcję jabłek i sukces Polski wśród największych producentów tych owoców,
  • Istotność Polski dla produkcji jabłek w Unii Europejskiej,
  • Charakterystykę polskiego sadownictwa,
  • Wyzwania stojące przed polskimi producentami jabłek.

Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z pełną wersją raportu, a poniżej prezentujemy jego streszczenie:

  • Polska od lat 60 XX wieku odniosła znaczny sukces w wytwarzaniu jabłek. Nasz udział w światowej produkcji wzrósł z ok 0,9% w połowie lat 60’, do prawie 4,4% obecnie. Na koniec 2022 r. Polska była czwartym największych producentem tych owoców na świecie.
  • Chiny są największym światowym producentem jabłek. Odpowiadają za ponad 49,6% światowej produkcji tych owoców. Są drugim największym eksportem jabłek (14,3% udziału) i największym eksporterem koncentratu jabłkowego (22,6%).
  • W Unii Europejskiej Polska stała się największym producentem jabłek. Udział Polski w produkcji jabłek w UE wzrósł, z 20,5% w 2004 r. do 34,0% w 2022 r
  • Nasz wzrost produkcji miał również znaczny wpływ na innych europejskich producentów jabłek. Na przykład w Holandii sadownicy, wobec konkurencji z Polski, rozpoczęli systematyczne zmniejszanie produkcji jabłek przy jednoczesnym zwiększaniu produkcji gruszek.
  • Polska osiągnęła sukces nie tylko jako producent jabłek, ale także jako ich eksporter. Chociaż zdecydowana większość jabłek produkowana jest na potrzeby przetwórstwa przemysłowego, to zwiększyliśmy eksport tych owoców z ok 415 mln PLN w 2004 r. do ponad 1.827 mln PLN w 2023 r. Jesteśmy siódmym największym eksporterem jabłek na świecie (drugim w UE) i drugim największym eksporterem koncentratu jabłkowego na świecie.
  • Powierzchnia sadów jabłoniowych w Polsce jest największa w Unii Europejskiej. Udział Polski w całości sadów Unii Europejskiej wyniósł 31,8% i był nieznacznie mniejszy od trzech kolejnych państw (Włoch, Rumuni i Francji) razem wziętych.
  • W Polsce trwa koncentracji produkcji owoców – w latach 2002-2020 liczba gospodarstw sadowniczych zmniejszyła się o ok 51%.
  • Zdecydowana większość jabłek produkowanych w Polsce trafia do przetwórstwa przemysłowego.
  • Do momentu pełnoskalowej inwazji Rosji na Ukrainę tamtejsze sadownictwo stawało się coraz istotniejszą konkurencją dla polskiego. Rosły tam nasadzenia nowoczesnych sadów, a stare sady były likwidowane. Z Ukrainą mamy stosunkowo podobną listę odbiorców jabłek – na dziesięciu największych odbiorców łączą nas 4 kraje.
  • Wydajność sadownictwa jest kolejnym wyzwaniem stojącym przed polskimi sadownikami. Z jednego hektara wyprodukowano w Polsce 28,1 tony jabłek. I chociaż znacznie poprawiliśmy się względem lat ubiegłych, to we Francji z jednego hektara wciąż produkuje się o ok. 23 ton więcej, we Włoszech ok. 14 ton więcej, a w USA o prawie 10 ton więcej.

Zapraszamy do zapoznania się z pełną wersją raportu.