Śliwki

Cacanska Rana

Owoc duży o masie ok. 50 g, o wydłużonym kształcie . Śliwka odmiany 'Cacanska Rana' ma różowo-fioletową skórkę pokrytą jasnoniebieskim woskowym nalotem. Miąższ jest bardzo smaczny, łatwo oddziela się od pestki. Dojrzałość zbiorczą osiąga na przełomie lipca i sierpnia.

Cacanska Lepotica

Owoc średniej wielkości lub duży ok 40g. Skórka ciemnogranatowa, pokryta obfitym jasnoniebieskim nalotem. Owoc pięknie wybarwia się zanim jeszcze osiągnie pełną dojrzałość. Miąższ zielonożółty, dość jędrny, soczysty, smaczny, bardzo łatwo oddziela się od pestki. Dojrzałość zbiorczą osiąga ok. 10 sierpnia.

Bluefree

Owoc duży ok. 60 g, kształt i wielkość zmienne, owalne, jajowate lub kuliste, z krótkim, grubym trzonkiem. Skórka czerwona, w pełni dojrzałości ciemnopurpurowa, dość gruba, mocna, omszona, niekiedy naga z woskowym nalotem. Miąższ żółtawy, soczysty, kwaskowato-słodki, smaczny. Dojrzałość zbiorcza zależy od warunków klimatycznych, ale najczęściej przypada w pierwszej lub drugiej dekadzie września.

Cacanska Najbolia

Owoc duży o masie około 60g. Skórka granatowa, na całej powierzchni pokryta intensywnym, niebieskim nalotem woskowym. Miąższ zielonożółty, zwarty, o przeciętnym smaku. Łatwo oddziela się od pestki. Dojrzałość zbiorczą osiąga pod koniec sierpnia.

Empress

Owoc bardzo duży, nawet na drzewach obficie plonujących. W sprzyjających warunkach glebowych i klimatycznych mogą osiągać masę ponad 100g. Skórka niebieskogranatowa, a u owoców dobrze dojrzałych granatowa, pokryta jasnym woskowym nalotem. Miąższ żółty, średnio jędrny, smaczny, dość dobrze oddziela się od pestki. Dojrzałość zbiorczą osiąga w drugiej połowie września.

Valor

Owoc duży lub bardo duży (50-60g). Skórka bordowo-granatowa a u owoców mocno dojrzałych niebiesko-granatowa, pokryta nalotem i licznymi brunatnymi przetchlinkami. Miąższ żółtozielony lub pomarańczowy, bardzo soczysty i słodki nie najlepiej oddziela się od pestki. Dojrzałość zbiorczą osiąga w połowie września.

President

Owoc duży (50-60g), owalny. Skórka bordo, w cieplejsze lata bordowo-fioletowa lub prawie granatowa. Miąższ dojrzałego owocu żółtozielony lub żółty, dość zwarty. Dość dobrze oddziela się od pestki. Dojrzałość zbiorczą osiąga na przełomie września i października.

Węgierka Zwykła

Owoc średniej wielkości, o masie około 20g. Skórka brązowo granatowa, a w pełnej dojrzałości granatowa, pokryta gęstym białawym nalotem. Miąższ, w zależności od stanowiska i stopnia dojrzałości owoców może mieć barwę od zielonożółtej po pomarańczową. Łatwo oddziela się od pestki i jest wyjątkowo smaczny. Dojrzałość zbiorczą osiąga na przełomie września i października.