gruszki

Xenia

Owoc duży, wydłużony, walcowaty. Skórka zielona, gładka przy kielichu, po dojrzeniu złocistożółta, miąższ biały, zwarty, słodki, aromatyczny i soczysty.

Bonkreta Wiliamsa

Owoc średniej wielkości, o masie 120-185g, czasem duże (do 240g). Nie zawsze wyrównany, jajowaty, wydłużony, o nierównej, pofałdowanej powierzchni. Skórka dość cienka, delikatna, gładka, lekko błyszcząca, usiana gęsto drobnymi, rdzawymi przetchlinkami i cętkami, ze słabym, jasnopomarańczowym rumieńcem od strony nasłonecznionej. Miąższ kremowobiały, bardzo delikatny, masłowy, soczysty, winkowaty, aromatyczny (perfumowany), bardzo smaczny.

Carola

Owoc duży lub bardzo duży, wydłużony, szerszy od strony kielicha, zwężający się przy szypułce. Skórka zielona, po dojrzeniu żółtozielona od strony nasłonecznionej z delikatnym czerwonobrązowym rumieńcem. Miąższ drobnoziarnisty, soczysty, aromatyczny, o bogatym bukiecie smakowym.

Lukasówka

Owoc duży lub bardzo duży, jajowato owalny, nieregularny. Skórka gruba, gładka, jasnozielona, po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej złocista, niekiedy od strony nasłonecznionej z delikatnym, paskowanym, karminowym rumieńcem. Miąższ średnioziarnisty, słodko-winny, bardzo lekko aromatyczny.

Lukasówka

Owoc duży lub bardzo duży, jajowato owalny, nieregularny. Skórka gruba, gładka, jasnozielona, po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej złocista, niekiedy od strony nasłonecznionej z delikatnym, paskowanym, karminowym rumieńcem. Miąższ średnioziarnisty, słodko-winny, bardzo lekko aromatyczny.

Lukasówka

Owoc duży lub bardzo duży, jajowato owalny, nieregularny. Skórka gruba, gładka, jasnozielona, po osiągnięciu dojrzałości konsumpcyjnej złocista, niekiedy od strony nasłonecznionej z delikatnym, paskowanym, karminowym rumieńcem. Miąższ średnioziarnisty, słodko-winny, bardzo lekko aromatyczny.